מניעה וטיפול ברטיבות
עודכן: 10 באפר׳ 2022
רטיבות ועובש בקירות הן תופעות מוכרות ונפוצות בבתים ודירות. בעיקר בתקופת החורף, כתוצאה מאיטום יתר של חדרים או נזילה סמויה, על הקיר מתחילות להופיע נקודות שחורות, כתמים כהים על הקירות ואף טפטוף ונזילה.
בנוסף נזקי רטיבות ממשיכים להתרחב, ולכן יש להקדים ולטפל באיטום המשטח הנוזל. חשוב מאד לטפל ברטיבות עוד כאשר מבחינים במצב של קילוף בקיר או תחילת עובש, ויש לזכור כי הזנחה עלולה ליצור מצב של התפוררות הקיר ופגיעה יותר רחבה ומשמעותית בבידוד הבית.

ישנם כמה סוגי רטיבות, למשל בעקבות איטום לקוי בקיר חיצוני. כלומר כאשר הקירות החיצונים אינם אטומים מספיק, נוצר מצב בו מים נוגעים בקירות החיצוניים, המים ממשיכים לחדור אל תוך המעטפת החיצונית ולחלחל אל תוך פנים הבית. ניתן לזהות רטיבות מסוג זה על ידי הסתכלות על קירות חיצוניים בדירה, בעיקר כאשר רואים שברים וסדקים, אך מוטב להזמין איש מקצוע כיוון שלא תמיד ניתן להבחין בסדקים בעין לא מקצועית. רטיבות זו מאופיינת בכך שהמראה הרטוב מופיע בעיקר בחלק העליון של הקיר, וזו תופעה המתרחשת לרוב בעונת החורף.
ישנם מצבים בהם נוצרת רטיבות בקיר עקב בלאי החומר – לעיתים במשך הזמן מעטפת בידוד ישנה של הבית עלולה להיסדק עקב פגעים סביבתיים, כגון לחות גבוהה בשילוב מלחים (תופעה נפוצה בבתים באזור החוף למשל) וכן עקב כימיקלים שונים. במקרים אלו מעטפת הקיר תראה מתפוררת או בלויה.

סיבות נוספות הגורמות לרטיבות, שנדרשות לטיפול של אינסטלטור בלבד הן: רטיבות בקיר עקב נזילת צנרת – רטיבות בקיר יכולה להתרחש עקב צנרת מטפטפת. במקרים אלו הרטיבות גדלה מיום ליום, חשבון המים הופך לגדול יותר, והרטיבות מופיעה בכל עונות השנה ולא רק בתקופת החורף.
במקרים של רטיבות בקיר עקב נזילה מתחת למרצפות, זו רטיבות שתופיע גם במעלה הקיר. ניתן לזהות זאת על פי כתמי רטיבות במקומות נמוכים יותר בקיר, בקרבת המרצפות וגם במקרה זה חשבון המים שתקבלו בוודאי גדול יותר מהרגיל.
כמו כן יש להבדיל בין מצב שנראה כמו רטיבות, אך למעשה מדובר רק בבעיית עובש עקב חוסר אוורור מספיק של הבית. כיצד מטפלים במקרים של נזילה מקירות.
יש לאטום את הסדקים הקטנים, זאת באמצעות חומרי איטום על בסיס אקרילי (למשל: חומר סיקה פלקס), לעומת זאת סדקים גדולים יותר מטופלים בעזרת חומרים פוליאוריטנים. שלב נוסף של טיפול כולל חיפוי חדש של המשטח באמצעות צבע או של שליכט, או ניתן לצפות את קירות המעטפת בסילר שמטרתו לדחות מים (בדומה לסיליקון שהוא חומר איטום),